Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

ЕС подкрепи Кипър срещу газовите сондажи на Турция

Напрежението в островната страна заради незаконните сондажи достигна своята кулминация тази седмица

ЕС подкрепи Кипър срещу газовите сондажи на Турция

Снимка: Архив Ройтерс

Напрежението в Кипър заради незаконните газови сондажи, започнати от Турция, през тази седмица достигна своята кулминация, от една страна, с действията на Турция, и от друга страна - с европейската реакция. Постигна се пробив в отношението и позицията на Европейския съюз (ЕС) спрямо Кипър. Това заяви Бранислава Бобанац, кореспондент в Кипър, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Важното беше, че в тази среща на Европейския съвет снощи се взе решение за подкрепа спрямо Кипър с ясен мандат на ЕК да разработи конкретни мерки за реакция срещу незаконните действия на Турция, отбеляза Бранислава Бобанац.

"Става въпрос за приемането на заключенията, където се осъждат незаконните действия в изключителната икономическа зона на Кипър и се призовава спиране на сондажите. Второто е обвързване с последващите отношения на Турция с ЕС. Европейските лидери в декларация приемат, че проявите на Турция имат непосредствен отрицателен ефект върху цялостните отношения между ЕС и Турция".

Решението за целенасочени мерки срещу Турция е правната рамка за проправяне пътя на тези мерки. Те са срещу хора, компании и самата държава. Анкара пък започна своите агресивни послания. Твърдата увереност на Турция е, че тя ще продължи сондажната си дейност. Тя изпрати втори сондажен кораб".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

гледано: 4000   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Как ще опазим личното си пространство от технологичните гиганти е въпрос на избор